A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Шумської міської ради

Фестиваль-реконструкція "Луни повстанського краю", присвячений 75-ій річниці створення УПА

Дата: 14.10.2017 22:42
Кількість переглядів: 13

13-14  жовтня пройшов  фестиваль-реконструкція "Луни повстанського краю", який присвячений 75-ій річниці створення УПА. У "повстанському" лісі на Шумщині згуртувалося багато школярів, молоді, культурної інтелігенції, істориків, щоб своїми виступами та своєю творчістю вшанувати пам'ять загиблих воїнів Української Повстанської Армії.

Програма фестивалю  була цікавою і насиченою. Зокрема, у перший день фестивалю відбулося відкриття молодіжного табору. Зі сцени лунали пісні Володимира Вермінського. Також виступив Орест Лютий із своєю "Лагідною та суворою українізацією". У лісі повністю відтворили життя і побут українських патріотів, яким доводилося вести свою боротьбу підпільно. На території штабу відновили криївку, конюшню, пекарню і літню школу. Імена загиблих воїнів УПА і їхніх командирів із 35-ти сіл Шумського району закарбували на пам’ятних стелах, біля яких  13 жовтня, висадили кущі символу України – калини.

 Для учнівської молоді та зацікавлених груп дорослих вчителі загальноосвітніх навчальних закладів Шумської ОТГ провели екскурсії.

Нічна програма передбачала повстанські кіно-ночі з документальним фільмом "Жива УПА", "Нескорені", "Залізна сотня" тощо.

У неділю заходи розпочалися  літургією та панахидою  пам’яті на повстанському цвинтарі, після чого пройшла церемонія нагородження  воїнів АТО та родин героїв УПА хрестами бойових заслуг.

Найбільший інтерес у гостей викликала реконструкція бою між повстанцями і солдатами Вермахту. Причому у «вояків» була не тільки стрілецька зброя часів Другої світової війни, а й інший «антураж» – старий автомобіль і самохідна бронемашина.



« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень