A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Шумської міської ради

Новини

Дата: 29.06.2021 14:21
Кількість переглядів: 12

1.Найменування організатора громадського обговорення –  Шумська міська рада.

2. Мета: врахування думки жителів с.Новостав, що входить до складу Шумської територіальної громади, щодо призупинення діяльності Новоставської загальноосвітньої школи І ступеня з 1 вересня 2021 року.

Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

1. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

2. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

3. Розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради.

4. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту, відповідного рішення засновника.

Згідно з Конституцією України (ст. 143):

 «Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції».

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 26): «Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради».

Основна проблема полягає в тому, що згідно попередньої мережі на 2021/2022 навчальний рік у трьох класах Новоставської ЗОШ Іст. навчатиметься 4 учні. Розрахункова наповнюваність класів визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена,  виключно, на заробітну плату педагогічних працівників, усі інші витрати здійснюються з місцевого бюджету. Вартість утримання одного учня у Новоставській  ЗОШ становить  58 700 грн. на рік, що в тричі більше від фінансування закладів, наповнюваність в яких 10 і більше школярів у класі. 

Втім, головне не це. Головне – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики,  мати можливість повноцінного  розвитку своїх  здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі є у дітей мотивація до кращих результатів у навчанні.

Відповідно до Закону України  «Про освіту» і до фінансових нормативів, якщо в класі менше 5 дітей, діє індивідуальна форма навчання. Що це таке?  А це така форма навчання, коли дитина має у  4-5 разів менше навчальних годин, ніж у класі з наповнюваністю 5 і більше осіб. Тобто, учні Новоставської ЗОШ І ст.  навчатимуться   по одній або по дві години у день. Про яку якість знань може іти мова ?!  А завдання школи, насамперед,  – давати дітям якісні знання.

Проаналізувавши перспективну мережу, на сьогодні єдиним оптимальним шляхом  у вирішенні проблеми малокомплектності Новоставської загальноосвітньої школи              І ступеня є призупинення діяльності даного закладу. У разі збільшення контингенту учнів до необхідної кількості, передбаченої чинним законодавством України, управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Шумської міської ради ініціюватиме перед Шумською міської ради відновлення діяльності Новоставської загальноосвітньої школи І ступеня.

Запрошуємо жителів Шумської територіальної громади долучитися до громадського обговорення щодо реорганізації вищезазначених закладів освіти.

Формат проведення громадського обговорення: у зв’язку з продовженням карантину, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 та забороною масових зібрань, пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: 47101, вул. Українська, 59, м.Шумськ,  (управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Шумської міської ради).  Також із дотриманням усіх заходів безпеки: публічне громадське обговорення передбачатиме проведення на базі Новоставської ЗОШ Іст. громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю і колективом.

До участі в обговоренні запрошуються мешканці Шумської територіальної громади у терміни з 29 червня по 30 липня 2021 року.

5. Суб’єкти, що внесли пропозицію щодо призупинення діяльності Новоставської загальноосвітньої школи І ступенів з 1 вересня 2021 року – управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Шумської міської ради.

6. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення:  47101, вул. Українська, 59, м.Шумськ (управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Шумської міської ради), електронна адреса: shm.otg.osvita@ukr.net. 

7. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Ніколаєва Алла Володимирівна, начальник управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Шумської міської ради. Контактна особа – Ковальчук Світлана Петрівна – начальник відділу освіти, молоді та спорту управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Шумської міської ради, тел. 2-24-23.

8. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Шумської міської ради. 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень