Проведено перевірки шкільних харчоблоків
11 жовтня робочими групами у складі працівників управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області та управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Шумської міської ради проведено перевірки харчоблоків Шумської ЗОШ І-ІІІст. №1, Онишковецьного НВК – філії Шумської ЗОШ І-ІІІст. №1, Шумського НВК, Суразького НВК, Боложівської ЗОШ І-ІІст., Шумського ясла-садка «Сонечко», Боложівського дитячого садка «Капітошка», в ході яких встановлено, що у закладах освіти:
1) визначено режим (кратність), форми та графік харчування відповідно до особливостей контингенту здобувачів освіти/дітей в закладі освіти, та наявності відповідних приміщень;
2) наказами призначено відповідальних осіб;
3) складено примірне чотиритижневе меню та щоденне меню-розклад;
4) здійснюється прийом та бракераж харчових продуктів, готових страв із обов’язковим заповненням відповідних бракеражних журналах;
5) ведеться щоденний облік дітей, які харчуються;
6) приготування та реалізація готових страв є безпечними та відповідають калькуляційним карткам;
7) керівниками здійснюється внутрішній контроль за якістю харчових продуктів, готових страв, організацією харчування, дотриманням вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та якість харчових продуктів (НАССР);
8) кухарями та медичними працівниками ведеться документація щодо організації харчування;
9) здійснюються заходи щодо постійного оновлення та підтримки у належному робочому стані обладнання їдалень (харчоблоків), посуду, меблів, систем енергозабезпечення, водопостачання та водовідведення, вентиляції та очистки повітря, забезпечення створення умов для зберігання харчових продуктів, готових страв;
10) штат працівників харчоблоків закладів освіти укомплектовано відповідно до вимог діючих типових штатних нормативів;
11) вживаються заходи щодо дотриманння питного режиму здобувачів освіти, укладено угоди з Тернопільським обласним центром контролю профілактики хвороб МОЗ України на проведення відповідних досліджень.
Доцільно відзначити якісну роботу керівників та працівників закладів освіти щодо організації харчування учнів та вихованців, і як результат, відсутність харчових отруєнь серед учасників освітнього процесу за останні чотири роки.