A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Шумської міської ради

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо оптимізації закладів загальної середньої освіти Шумської міської ради у 2023 році

Дата: 20.07.2022 11:09
Кількість переглядів: 16

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо оптимізації  закладів загальної середньої освіти Шумської міської ради у 2023 році

 

1. Найменування організатора громадського обговорення -  управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Шумської міської ради.

 2. Мета: врахування думки жителів Шумської територіальної громади щодо:

- реорганізації Жолобківської гімназії Шумської міської ради у Жолобківську початкову початкову школу Шумської міської ради;

- реорганізації Стіжоцької гімназії Шумської міської ради у Стіжоцьку початкову школу Шумської міської ради;

- закриття Залузької початкової школи – філії Шумського опорного закладу загальної середньої освіти Шумської міської ради.   

Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

1. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

2. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

3. Розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради.

4. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту, відповідного рішення засновника.

Згідно з Конституцією України (ст. 143): «Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції».

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»                     (ст. 26): «Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради».

 На території Шумської територіальної громади функціонує 24 заклади загальної освіти, у яких навчається 2756 школярів.

Головне у закладі освіти– це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі, є у дітей мотивація до кращих результатів у навчанні. На жаль, з кожним роком у нашій громаді, як і в Україні зокрема, зменшується народжуваність,  відповідно  зменшується кількість учнів. Згідно із Законом «Про повну загальну середню освіту» в одному класі не може бути менше 5 дітей. Окрім того, початкова школа має право забезпечувати навчання дітям (незалежно від їх кількості) одного або різного віку, які можуть навчатися в одному з’єднаному класі. Наповнюваність таких класів-комплектів становить не менше 5 та не більше 12 осіб. В разі неможливості утворити клас через недостатню кількість учнів, школярі можуть продовжити навчання в закладі за іншої формою здобуття повної загальної середньої освіти або в іншому закладі освіти із забезпеченням територіальної доступності. Найчастіше в такому випадку організовується  педагогічний патронаж. Але, відповідно до Положення про індивідуальну форму здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 січня 2016 року  №8, наказу Міністерства освіти і науки України «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 12 січня 2016 року № 8» від 10.07.2019  № 955, педагогічний патронаж може бути організовано для осіб, які здобувають початкову, базову середню освіту і проживають у селах і селищах (у разі якщо кількість здобувачів освіти не дозволяє утворити клас).

Основна проблема сіл Жолобки, Стіжок, Залужжя  – різке зниження народжуваності у 2017-2021 роках. Вартість утримання у 2023 році  одного учня Стіжоцької гімназії становить  80700грн. на рік, Залузької  ПШ – філії Шумського ОЗЗСО  70200 грн., Жолобківської ЗОШ Іст. - 59700 грн. При наявності мізерної кількості школярів витрати на фінансування даних закладів у наступниму році зростуть вдвічі.  Негативно вплине на якість знань організація освітнього процесу у класах-комплектах початкової школи та педагогічного патронажу у базовій школі.    

Проаналізувавши перспективну мережу, кадрове забезпечення, матеріально-технічну базу, виносимо на громадське обговорення  питання:

- реорганізації Жолобківської гімназії Шумської міської ради у Жолобківську початкову початкову школу Шумської міської ради;

- реорганізації Стіжоцької гімназії Шумської міської ради у Стіжоцьку початкову школу Шумської міської ради;

- закриття Залузької початкової школи – філії Шумського опорного закладу загальної середньої освіти Шумської міської ради.   

У разі прийняття вищевказаного рішення школярі 5-9 класів Жолобківської та Стіжоцької гімназій будуть забезпечені безкоштовним підвезенням до Тилявського ЗЗСО Шумської міської ради, Залузької початкової школи – філії Шумського ОЗЗСО до Рохманівської гімназії - філії Шумського ОЗЗСО, або безпосередньо до опорного закладу освіти.

Запрошуємо жителів Шумської територіальної громади долучитися до громадського обговорення щодо реорганізації та перейменування вищезазначених закладів освіти.

Формат проведення громадського обговорення: у зв’язку з продовженням карантину, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та забороною масових зібрань, пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: 47101, вул. Українська, 59, м.Шумськ,  (управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Шумської міської ради).  Також із дотриманням усіх заходів безпеки: публічне громадське обговорення передбачатиме проведення на базі закладів освіти громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю і колективом.

До участі в обговоренні запрошуються мешканці Шумської територіальної громади у терміни з 10 липня 2022 по 09 липня 2023 року.

5. Суб’єкти, що внесли пропозицію щодо реорганізації  та перейменування закладів освіти з 1 вересня 2023 року – управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Шумської міської ради.

6. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення:  47101, вул. Українська, 59, м.Шумськ (управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Шумської міської ради), електронна адреса: shm.otg.osvita@ukr.net. 

7. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Ніколаєва Алла Володимирівна, начальник управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Шумської міської ради. Контактна особа – Ковальчук Світлана Петрівна – начальник відділу освіти, молоді та спорту управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Шумської міської ради, тел. 2-24-23.

8. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Шумської міської ради. 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень