A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти, культури, молоді, спорту та туризму Шумської міської ради

Відзначення Дня пам'яті героїв Крут у закладах освіти

Дата: 29.01.2018 22:52
Кількість переглядів: 57

Шумський НВК

29 січня 2018 року у Шумському НВК проведено загальношкільну урочисту лінійку «Пом’янімо  в пісні славу Крутів» , на якій з почестями віддали шану героям бою під Крутами .

З метою вшанування пам’яті молодих захисників Української Народної Республіки, які власною кров’ю вписали героїчну сторінку в історію українського визвольного руху, педагог-організатор Поліщук С.Ю. та  члени учнівського самоврядування підготували літературну композицію «Крути наш біль, наша пам'ять» , виставку-експозицію «Подвиг героїв духу і чину», випустили тематичну стіннівку «Бог. Україна. Свобода.»  Вчитель історії Романів В.І.  та учні 9 гімназійного класу  наголосили на тому, що трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Наприкінці заходу Ходюк О. С.- станича пластунської станиці м. Шумська поділилася враженнями про участь пластунів у заходах присвячених  100-річчя подвигу Героїв Крут , наголосила ,що Крути увійшли в історію України як символ національної честі та гідності, оскільки  юні хлопці поклали свої голови для кращого життя нащадків.

День подвигу Героїв Крут – це  день національної ідеї, ідеї єдності і сили Української Держави! Бій під Крутами – це ідейна перемога українців.

Обицький НВК

Сласними рядками в нашу історію вписано героїчний подвиг юнаків на станції Крути 29 січня 1918 року. Уже багато років поспіль учні та вчителі нашого закладу вшановують відвагу, вічну пам’ять цих героїв, які загинули,боронячи рідну землю. У нашій школі до Дня пам’яті Героїв Крут було проведено лінійку, суспільно – інформаційну хвилинку, уроки мужності та флеш моб. Ми хочемо,щоб кожний громадянин України згадав, за що він любить свою країну, свою рідну землю. І кожен усвідомив, за що боролися ті відважні юнаки і заради чого пожертвували своїм життям.

Кордишівський НВК

29 січня – День пам’яті Героїв Крут. Вшановуємо пам’ять 300 учнів, студентів, які сміливо стали на захист столиці молодої Української держави за 130 км від Києва , біля станції Крут.
У Кордишівському НВК відбулася лінійка-реквієм за участю 4 та 7 класів «Квіти у полі, там де Крути…» Учні розповіли про історичні події в Україні початку XX ст., патріотичний подвиг київських студентів, ознайомили учнів із хронологією подій битви під Крутами, підтверджуючи свою розповідь змістовною і цікавою патріотичною поезією. Доречним і захоплюючим став перегляд фрагменту відеофільму про Крути.
Минуть роки , століття, та пам'ять про юнаків – героїв не згине повік. Вона світитиме не тільки українцям, а всім тим, хто готовий покласти своє життя в ім’я Батьківщині. Бережімо у наших серцях пам'ять про тих, хто боровся і бореться за нашу свободу і незалежність.

Шумбарський НВК

В Шумбарському НВК  відбулись заходи до відзначення 100-річчя бою під Крутами.
"Пом’янімо в пісні славу Крутів,
Найсвятіше з наших бойовищ!
Крути! Крути! – смолоскип в майбутнє.
Підіймемо наші душі ввиш!"
Саме цими словами розпочали урочисті заходи голова учнівського комітету Похила Ольга та педагог-організатор Лотоцька О.Б., до 100-річчя подвигу Крут. Учасники зібрання виконали Гімн та молитву за Україну, її мир і спокій. Спільно з бібліотекарем Білосевич Н.Р. вчителем Кондратюк Р.У., та педагогом-організатором переглядали документальний фільм "Бій під Крутами", презентацію "Пам’яті тридцяти" та засідав круглий стіл за участю 7-9 класів.

Тилявський НВК

... Відлітай душе, неси спокуту. Відлітай плаєм, пам'ятай Крути... 100 років тому, 29 січня 1918 року у великій книзі історії України з'явилася нова золота, окроплена кров'ю сторінка, назва якої є Крути! 300 студентів проти 6 - ти тисячної радянської армії М. Муравйова. У результаті 270 українських патріотів загинули, 28 були закатовані. Це велика трагедія нашого народу, але разом з тим і його велика перемога. Хай будуть Крути! Честь тим, що їх нам дали!

Бірківський НВК                                                                             Жолобківський НВК Урок мужності "Національні герої України"

В.Іловицький НВК ім. Г.М.Петрука -Попика

 У період з 25.01.2017р. по 29.01.2017 року  учні  Великоіловицького НВК ім.. Г. М. Петрука-Попика   відзначили  100-річницю подвигу Героїв Крут. Класними керівниками 1-9  класів проведені години патріотичного виховання «Крути – символ українського патріотизму».   Лідери  учнівського самоврядування підготували  літературну вітальню  «Герої Крут – вічно живі». Вчитель історії  продемонструвала  для учнів 5-9-х класів  історико - просвітницький  фільм  «Бій під Крутами».

Шумський ліцей 

За ту невдачу, що зазнали Крути…
Ні, не дарма пече серця наш гнів,
За ті могили, навіть без хрестів,
Що стогін їх щоночі й досі чути.

Хай виє знов зима поривом лютим…
Та ми – дорогу знаєм до мети:
Лицарство Крут! О, нам вас не забути.
Ваш чуєм зов – невтомно далі йти.

Бій під Крутами – це героїчна й водночас трагічна подія, яка знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку — боронити її. „Понад все вони любили свій коханий край”, — писав Павло Тичина. Визначально, що ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей, найкращих представників українського студентства.

Ліцеїсти пригадали жахливі події тих років. Довели, що Україна пишається молодими Героями. Адже пам’ять про них, як і та велична слава, за яку вони боролися – невмируща. Вічна їм слава!


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень